El dia 11 d’abril el govern de l’Estat va publicar una ordre ministerial per regular ajuts directes als llogaters en situació de vulnerabilitat que no puguin pagar el lloguer del seu habitatge habitual a conseqüència d’aquesta crisi sanitària, i trasllada a les comunitats autònomes la gestió d’aquests ajuts.
A partir d’avui i fins al 30 de setembre de 2020 es poden sol·licitar els ajut per al pagament del lloguer, de l’habitatge habitual, per a persones en situació de vulnerabilitat provocada per la pandèmia del Covid-19 gestionades per la Generalitat de Catalunya, amb una dotació pressupostaria de 14,5 milions d’euros.
És interessant tramitar el més aviat possible les sol·licituds, ja que es resolen seguint l’ordre d’entrada al registre corresponent, amb la documentació completa i correcta, fins l’exhauriment de la dotació pressupostària.
La finalitat d’aquest programa és ajudar a les persones que es trobin en una de les següents situacions:
- Ajuts al pagament total o parcial de la renda de lloguer: la finalitat és resoldre els problemes transitoris de pagament parcial o total del lloguer. Més info…
- Ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits: la finalitat és fer front a la devolució dels microcrèdits, quan no s’hi pugui fer front. Més info…
Qui es pot beneficiar d’aquest programa d’ajut?
Les persones en situació de vulnerabilitat, a conseqüència de la crisi del covid-19 que disposin d’un contracte de lloguer d’acord amb la Llei d’Arrendaments Urbans, i que constitueixi el seu habitatge habitual. També ha de tenir la residència legal a Catalunya.
Quins altres requisits he de tenir en compte?
La persona sol·licitant ha d’acreditar el pagament de la renda de lloguer dels mesos de gener, febrer i març de 2020. Si el contracte s’ha formalitzat durant aquest període, s’ha d’acreditar el pagament des de l’inici del contracte.
Tots els membres de la unitat familiar han de complir amb les obligacions tributàries amb l’Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions amb la Seguretat Social.
La persona sol·licitant no ha d’estar sotmesa a cap dels supòsits de prohibició per ser persona beneficiària de subvencions de conformitat amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
Que l’import de la renda de lloguer del contracte d’arrendament sigui com a màxim de 900 euros.
Incompatibilitats
Aquests ajuts són incompatibles amb qualsevol altre ajut o prestació per al pagament del lloguer que gestioni l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per les mateixes mensualitats del mateix any. Si el sol·licitant es beneficia d’altres ajuts al pagament del lloguer, la suma total dels imports a percebre en un mateix any natural no podrà ser superior a 5.400 euros.
Quina és la quantia màxima i límit temporal de l’ajut?
L’ajut es pot concedir per un import màxim de 6 mesos de la renda de lloguer, des d’abril a setembre de l’any 2020.
Les quanties màximes de l’ajut, segons la ubicació de l’habitatge, són les següents:
- Demarcació de Tarragona: 500 euros mensuals.
- Demarcació de les Terres de l’Ebre: 350 euros mensuals.
En qualsevol cas, l’import de l’ajut no pot superar la renda de lloguer pactada al contracte d’arrendament.
Des de la Cambra de la Propietat valorem d’una forma molt positiva aquests ajuts, ja que contribueixen a que els llogaters puguin assumir els lloguers pactats amb els propietaris, mantenint la vigència del contracte i minorant les morositats esdevingudes a conseqüència de la crisi sanitària, social i econòmica que estem patint.