El 9 de novembre de 2023 va entrar en vigor el Decret llei 3/2023, de 7 de novembre, de la Generalitat de Catalunya, que estableix una nova regulació per als pisos turístics, subjectant-los a l’obtenció prèvia de llicència urbanística. Aquesta llicència s’exigirà en aquells municipis de Catalunya on existeix problemes d’accés a l’habitatge, i aquells altres municipis on la concentració de 5 o més habitatges turístics per cada 100 habitants, posa en risc l’equilibri social i influeix a l’alça el preu de l’habitatge.
Fins a la data el registre de pisos turístics només requeria d’una sol·licitud, disposar de la cèdula d’habitabilitat vigent, estar moblat, i acompanyar una declaració responsable del propietari. A partir d’ara, la nova normativa endurirà els tràmits per a la concessió de l’activitat de pisos turístics, seran els ajuntaments els qui, a través de les seves normes urbanístiques, determinin quants pisos turístics permeten. En tot cas, les llicències deixaran de ser indefinides i es concediran per un període de cinc anys, prorrogables per altres cinc anys més, si el planejament urbanístic ho permet.
Quant als pisos turístics existents, la norma estableix un règim transitori. Així doncs, els pisos turístics que ja compten amb la corresponent habilitació hauran de renovar els seus títols en un període màxim de cinc anys des de l’entrada en vigor d’aquest decret i, en tot cas, si la corporació municipal acredita que no hi ha sòl suficient per a garantir l’accés a l’habitatge, hauran de cessar en la seva activitat.
A la demarcació de Tarragona aquesta normativa afectarà 34 municipis:
Alcanar, Altafulla, Amposta, Arbolí, Calafell, Cambrils, Capafonts, Cornudella de Montsant, Cubelles, Deltebre, El Perelló, El Vendrell, Falset , La Canonja , La Morera del Montsant, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Margalef, Mont-roig del Camp, Mora la Nova, Pineda de Mar, Poboleda, Prades, Pratdip, Reus, Roda de Berà, Roquetes, Salou, Siurana, Tarragona, Torredembarra, Tortosa, Valls, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vila-seca.
Amb caràcter general, la nova regulació estableix una limitació a la concessió d’aquestes llicències: en cap cas es podran atorgar més llicències que les resultants d’aplicar un màxim de 10 habitatges d’ús turístic per cada 100 habitants.
Atesos les dades publicades pel Departament d’Empresa i Treball, dels 34 municipis afectats a la província de Tarragona, existeixen localitats al llarg de la Costa Daurada com Salou, Mont-roig del Camp, l’Ametlla de Mar, Margalef i L’Ampolla, que superen en excés el nou límit de llicències. El cas de Salou és el més rellevant, per ser la localitat on més es reduirà el nombre de llicències en superar en més d’un 59% les permeses per la nova llei.