Ens trobem en plena campanya de la declaració de la Renda 2022. En cas de ser propietari d’un o més béns immobles destinats a lloguer, un dels conceptes que s’han de declarar són els guanys econòmics derivats del lloguer d’aquests béns. Aquesta declaració s’ha de dur a terme a l’apartat de “Rendiments del capital immobiliari“.
Si l’arrendament es fa com activitat econòmica, les quantitats obtingudes seran rendiments de l’activitat, no rendiments del capital immobiliari. A aquests efectes, s’entén que l’arrendament es du a terme com activitat econòmica, quan va acompanyat de serveis propis de la indústria hotelera (neteja, canvi de roba, restauració, etc.) i també quan per a l’ordenació d’aquesta, s’utilitzi, almenys, una persona, empleada amb contracte laboral i a jornada completa.
CÀLCUL DELS RENDIMENTS PROCEDENTS DE L’ARRENDAMENT
Es declararà tot el que hagi de satisfer l’arrendatari (sense incloure l’IVA), la renda, les despeses, els serveis, la comunitat, l’IBI; tot el que repercuteixi a l’inquilí.
A les quantitats percebudes se’ls descompten les despeses que es poden deduir per l’arrendament, donant com a resultat el rendiment net.
Es declararà cada immoble de forma individual.
DESPESES DEDUÏBLES
Les despeses que es poden deduir són totes les que puguin acreditar-se com a necessàries per a l’obtenció dels rendiments. A títol d’exemple, es poden deduir:
- Despeses de comunitat ordinàries.
- Despeses d’administració, vigilància, porteria i cura de jardins.
- Impostos i taxes. A títol d’exemple, l’IBI, les taxes de recollida d’escombraries, enllumenat, contribucions especials, etc.
- Interessos d’hipoteca (mai el principal de la quota).
- Despeses de reparació i conservació (pintura, reparació d’instal·lacions elèctriques …) i despeses de substitució d’elements preexistents (instal·lacions de calefacció, ascensor, portes de seguretat, etc.).
- Assegurances de l’immoble (llar, impagament de lloguer, RC …)
- Amortització de l’immoble: comptabilitzant el 3% del valor més gran entre el valor d’adquisició exclòs el valor del sòl i el valor cadastral, exclòs també el valor del sòl. En cas de lloguer de mobles juntament amb l’immoble, prendrem el 10% del valor dels mobles.
- Despeses ocasionades per la formalització del contracte d’arrendament, subarrendament, cessió o constitució de drets, així com les despeses de defensa de caràcter jurídic relatives als béns, drets o rendiments.
COM DECLARAR SI HI HA IMPAGAMENTS DE LLOGUER?
Si es dóna el cas en què l’inquilí no efectua els pertinents pagaments de lloguer, el propietari té l’obligació de declarar els ingressos, encara que aquest no els hagi rebut. No obstant això, la llei permet deduir l’import no ingressat mitjançant el concepte “saldo de dubtós cobrament“.
Aquesta deducció es pot fer en el cas que es compleixin algun d’aquests casos:
- Que hagin transcorregut més de sis (6) mesos entre la primera reclamació i el 31 de desembre de 2022 i no s’hagués produït una renovació de crèdit.
- Que l’inquilí es trobi en situació de concurs.
Quan un saldo dubtós fos cobrat després de la seva deducció, es computarà com a ingrés en l’exercici en què es produeixi aquest cobrament.
ARRENDAMENT DESTINAT A HABITATGE HABITUAL: REDUCCIÓ DEL 60%
Un dels grans avantatges del lloguer d’habitatge habitual, és que compta amb una bonificació del 60% del rendiment econòmic net del pis, és a dir, que només has de pagar IRPF sobre el 40% del rendiment net del teu lloguer.
Aquesta reducció no serà aplicable a l’arrendament d’immobles per temporades, turístics, garatges, oficines, locals…
Aquesta reducció del 60% només tindrà lloc en els supòsits de rendiment net positiu (abans també s’aplicava en cas de rendiment net negatiu).
Finalment, cal comentar que la Llei 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge disminueix la reducció del rendiment net positiu del 60% al 50% a partir de l’1-1-2024 per als contractes que es formalitzin a partir del 26 de maig de 2023, si bé permet que aquesta reducció del 50% es pugui incrementar del 60% fins al 90% en funció de diversos criteris.