Són subvencions destinades a rehabilitar els elements comuns dels edificis de tipologia residencial, amb la finalitat de fomentar la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, i la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat.
Actuacions subvencionables
Es consideren actuacions subvencionables totes les que es recullen en les bases de la convocatòria, i que tenen com a finalitat la conservació, la millora de l‘eficiència energètica i la sostenibilitat i la millora de la seguretat d’utilització i l’accessibilitat de l’edifici:
- El resultat de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE) per les obres per al foment de la millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat pot ser amb deficiències o sense.
- El resultat de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE) per les obres per al foment de la conservació, ha de ser amb deficiències importants greus o molt greus.
- El resultat de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE) per les obres per la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat pot ser amb deficiències o sense.
Import de les subvencions
- La quantia màxima de les subvencions s’estableix segons els costos o despeses subvencionables del conjunt de les actuacions de rehabilitació de l’edifici. En el supòsit que les obres incloguin diverses actuacions de rehabilitació, el pressupost haurà de ser desglossat per a cadascuna de les actuacions que poden ser subvencionades. (Vegeu més detalls a la base 7 de la convocatòria).
A qui van dirigits aquests ajuts?
- Les juntes o comunitats de propietaris, les agrupacions de juntes o comunitats de propietaris i els propietaris únics d’edificis d’habitatges i els propietaris d’habitatges unifamiliars o agrupats en filera.
- Les societats cooperatives compostes de manera agrupada per propietaris d’habitatges o edificis que reuneixin els requisits de l’article 396 del Codi civil; les empreses constructores arrendatàries o concessionàries dels edificis.
Termini
El termini de presentació és del 8 de juny al 20 de setembre de 2019.
Requisits
Els edificis han de complir els següents criteris d’antiguitat:
- Per a les actuacions de conservació dels fonaments, estructura, instal·lacions existents ,definides a la base 2.1.a) de la línia 2, els edificis han d’haver estat construïts o acabats abans de l’any 1996.
- Per a les actuacions de conservació de l’envolupant (cobertes, terrats, façanes ,patis i mitgeres ) definides a la base 2.1.b) de la línia 2 i per a les actuacions de la millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat de la línia 1, els edificis han d’haver estat construïts o acabats abans de l’any 2007.
- Per a les actuacions per a la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat, definides a la base 2.2 de la línia 2, no es requereix el requisit d’antiguitat.
El 70 % de la superfície construïda sobre rasant de l’edifici, com a mínim, ha d’estar destinada a habitatge. No computa la superfície en planta baixa si aquesta és d’ús diferent a habitatge.
Un mínim del 50% d’aquests habitatges han de ser el domicili habitual i permanent dels seus propietaris o arrendataris, en totes les fases del procediment. En el cas d’habitatges unifamiliars han de ser el domicili habitual i permanent en el moment de sol·licitar la subvenció.
Inspecció tècnica prèvia
Els edificis han de disposar, amb caràcter obligatori i previ a la sol·licitud d’ajuts, de l’informe d’avaluació de l’edifici amb els següents documents:
L’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE) s’ha d’haver presentat davant l’organisme competent de la Generalitat de Catalunya per sol·licitar el certificat d’aptitud de l’edifici abans de presentar la sol·licitud de subvenció.
- Perquè es considerin vàlids els IITE elaborats a l’empara del Decret 187/2010, de 23 de novembre, s’han d’haver presentat davant de l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya i haver estat admesos i resolts amb el certificat d’aptitud d’apte i vigent.
- Perquè es considerin vàlids els IITE elaborats a l’empara del Decret 67/2015, de 5 de maig, s’han d’haver presentat davant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, en un termini màxim de quatre mesos des que es van emetre i sempre amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud.
El certificat d’eficiència energètica de l’edifici (CEE) diligenciat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN),amb l’etiqueta energètica corresponent
Les obres s’han de començar en un termini màxim de 8 mesos des de la data de notificació de la resolució de la subvenció.
Un cop iniciades les obres, la persona o entitat beneficiària, haurà de presentar a l’Agència de l’Habitatge, el comunicat d’inici d’obres, mitjançant el model normalitzat, en el termini màxim d’un mes des del seu inici i la llicència municipal definitiva d’obres.
El termini per a l’execució de les obres de rehabilitació no pot excedir els 24 mesos comptats des de la data de notificació de la resolució d’atorgament de la subvenció.
La pròrroga del termini d’execució s’ha de sol·licitar i concedir de forma expressa. Si en el termini d’un mes comptat a partir de la presentació de la sol·licitud de pròrroga no s’ha dictat resolució, s’entendrà denegada.